Γενικά

Το Ελληνικό Φόρουμ Λιπιδίων (Greek Lipid Forum http://www.greeklipidforum.gr/), ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2003 και είναι μέλος του European Federation for the Science and Technology of Lipids (Euro Fed Lipid). Στόχος του είναι να φέρει σε επαφή όλους τους Έλληνες επιστήμονες και τεχνολόγους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των Λιπιδίων και να αποτελέσει ένα γόνιμο βήμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για την προώθηση της επιστήμης και τεχνολογίας των λιπαρών.

Η ελαιουργική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της Ελληνικής βιομηχανίας, και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο είναι εθνικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που χρειάζεται ευρύτερη διεθνή αναγνώριση και προώθηση. Η επικοινωνία και συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων προβάλει τα αποτελέσματα της έρευνας και συμβάλλει στην ανάπτυξη του κλάδου. Η συνεργασία με τη European Federation for the Science and Technology of Lipids συνεισφέρει στην ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ενώ προβάλλει τα επιτεύγματα των Ελλήνων επιστημόνων στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Από το 2005 και κάθε 2 χρόνια διοργανώθηκαν τα πρώτα έξι Πανελλήνια Επιστημονικά Συνέδρια του Φόρουμ όπου παρουσιάσθηκαν στο καθένα πλήθος προφορικών και αναρτημένων ανακοινώσεων. Τα συνέδρια παρακολούθησαν περισσότερα από 200 συμμετέχοντες: επιστήμονες του ακαδημαϊκού χώρου, φοιτητές, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, υπουργείων και υπηρεσιών.

Το 2008 στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου της European Federation for the Science and Technology of Lipids (EFL) που έγινε στην Αθήνα, το Φόρουμ σε συνεργασία με το τμήμα ελαιολάδου της EFL, διοργάνωσε εξειδικευμένο Workshop για το ελαιόλαδο με έμφαση σε θέματα παραγωγής και καταναλωτή, με παρουσιάσεις από καταξιωμένους εισηγητές. ΣτοWorkshop συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα, σύνεδροι αλλά και εξωτερικοί συμμετέχοντες από τον παραγωγικό και επιστημονικό χώρο.»>

Το 7ο  Πανελλήνιο Συνέδριο με γενικό τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΛΙΠΙΔΙΩΝ» έχει στόχο να αναδείξει

  • τη σημασία των λιπαρών και ιδιαίτερα του ελαιολάδου στη διατροφή
  • την εξέλιξη της τεχνολογίας για παραγωγή ασφαλών λιπαρών προϊόντων, άριστης

ποιότητας και βελτιωμένης θρεπτικής αξίας

  • την ανάπτυξη τεχνολογίας παραγωγής προϊόντων/αξιοποίησης αποβλήτων φιλικών προς το περιβάλλον
  • τη συμβολή της βιοτεχνολογίας στην ανάπτυξη του κλάδου
  • τα αποτελέσματα και επιτεύγματα της έρευνας των Ελλήνων επιστημόνων
  • την καινοτομία και τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου των λιπαρών

Ευρύτερος στόχος του Συνεδρίου είναι η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Λιπιδίων και προέρχονται από την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική κοινότητα καθώς και από τη Βιομηχανία Τροφίμων.


Eπιστημονικά Αντικείμενα του Συνεδρίου

Αιθέρια έλαια Αναλυτικές τεχνικές
Αξιοποίηση παραπροϊόντων Ασφάλεια και ποιότητα
Ελαιόλαδο Εξελίξεις στις τεχνολογίες λιπαρών
Εφαρμογές βιοτεχνολογίας Λειτουργικά συστατικά
Λίπη, έλαια και διατροφή Μεταβολισμός και βιολογική δράση Λιπιδίων
Μη εδώδιμες εφαρμογές Οξείδωση λιπαρών-Αντιοξειδωτικά

 

 

Advertisement